BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, December 17, 2012

mok cik indon chekgu sye

bismillahirrahmaanirrahim, 

whoahh! terasa lama tidak meninggalkan jejak di blog..hihi ;)

semester kali ni baru betul-betul terasa bahangnya jadi final year student! weheeee takpe, a semester to go nuo la xie jin! ahaksszz

hari-hari dalam dunia dakwah dan tarbiyah cukup sweet, bukanlah tiap masa bahagia, tapi tiap masa terasa ditarbiyah, terasa berada di bawah naunganNya, insyaAllah

sebenarnya mahu share pengalaman ngobrol sama auntie indoneshiaa di tepi ktm kajang baru-baru ini, 
walaupun tertinggal bas petang semalam, rasanya ada macam-macam perkara Allah nak tunjuk, usai melawat akhawat uitm semalam, Allah temukan aku dengan mok cik yang jual di tepi ktm tuh, sembang ttg jualan dia...hehe

acik, tumpang duduk ye ;)
mocik: dudukla, tggu bus kuning tu ye?

aah (smbil mata tengok kropok lekor dia) omomo hunggryyy
acik nk keropok lekor tuh 2 henggit

mokcik: yg nipis ke tebal?
nak dua-dua (tbe2 rasa kuat makan...heh~ teringat cik laila kcik yg pggil aku n afie monster rumah kahfi) ==""

acik dapat brape sehari kat sini?
mokcik: x tentu la adekk, kalau banyak org banyak laa..klo x biasa laa...

ye ke....ermm,,,kot paling sikit dapat brapa?
mokcik: 400 ade la

erkss? ye ke? (lalu kira2 dalam kepala sebulan dia dapat berapa...12000!)
tetiba ternampak selipar mokcik pakai...eheh kalau gaji cenggini, mokcik nih xkan pakai selipar cap bendera bulat merah? 
"erksss,,,,(buat2 berani nk tanya) makcik keje dengan org ke?"

mokcik: aah la adekkk, kita mana ada passport, ada permit je...susah mau buka gerai...

owh...ye ke...(peluh besar..kot2 mkcik ni PATI) ehehe
untung besar eh boss mokcik tuh

.....................................................

detik semalam rasanya sangat banyak bnda yang aku fikir dan belajar..pelajar sekarang belajar bagai nak rak sebab nk kerja baguihh2 bila keluar nanti, bila dah kerja pulak, gaji biasa2 je, bahkan ada plak yang kena tindas dengan macam2 penindasan, contoh gaji kurang daripada kelulusan, etc

tapi, berbeza dengan para peniaga yang pandai buat duit ni...diorg bukan ada kelulusan yang baik sangat kadang-kadang tuh, tapi mereka ada DETERMINATION untuk realisasikan cita-cita untuk dapat gaji yang best macam pada graduan hari ni, bahkan they got even more! mashaAllah! rezki Allah kan? ehee...so acano? business ke scientist? keee suri rumah sepenuh masa? or maybee suri rumah yang berniaga? Allah je yang tau ;)

rasanya, ghuzwatul fikr (GF-penjajahan fikiran) pada pelajar n parent hari ni lebih dahsyat dari sangkaanku saat teringat parent hari ni, even mommy n daddy ku ..hehe
kalau nk kerja bgus, mesti kena 5A, 9A, 12A...ermmm...yeah, ilmu itu wajib dituntut oleh seluruh umat islam, tapi tiada paksaan untuk perolehi semua A tuh..
kalau ada adik2 yang kurang bagus dalam study acano? nk paksa juga ke? kalau ikutkan trend hari ni, opkoszz..mereka dipaksa utk belajar bguih2 walaupun kekuatan dan kelebihan mereka di bahagian lain..ohoh kesian mereka...inilah akibat daripada ghuzwatul fikr yang telah diterapkan oleh british pada kita masa penjajahan tanah melayu dahulu...mereka bukan sahaja menjajah tanah kita bahkan minda kita! heh emo sekejap~

aku pula, tiba-tiba  berfikir ttg akhawat dan ikhwah hari ni...kita punya macam2 keperluan dan tuntutan dalam jalan dakwah ni, macam2 bnda kita perlu ada untuk terus memajukan dakwah dan tarbiyah kita...mungkin ini salah satu jalan utk kita? maybeee..might be...

bukankah antara kekuatan dakwah dan tarbiyah islamiyyah kita adalah:
1) iman
2) ukhuwah
3)material

Bahkan, rasulullah juga menganjurkan umatnya berniaga, 

hadits nabi, 
 “Hendaklah kamu berniaga, sesungguhnya perniagaan itu menjana 9/10 daripada rezeki”. (Hadith Riwayat Imam Ahmad)

mashaAllah! tapi berniaga pun perlu pada syariatnya okies? ;)

orait rasanya dah banyak masa terluang utk blog nihhh..omomo jom smbung stadiii...
wahai mood study, sila bekerjasama! jangann lariiiiii! i need u pleaseaeeaeae ;) 

regards, 
ikin yg menanti syahid insyaAllah

 

No comments: