BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, July 13, 2011

ottajah vs cikgu

Assalamua'laikum!!!

Alhamdulilllah! masih lagi bernafas pada saat ini, ketika ini, masih ada ruang kasih yang Allah limpahkan buat hambaNya...
Setelah hampir sebulan lebih menganggur di rumah, alhamdulillah, hari yang terasa kosong ini akhirnya dipenuhi dengan masa2 sibuk yang tidak pernah disangka...
menjadi pengasuh anak2 kecil rupa-rupanya bukanlah perkara yang mudah...nampak memang sangat easy n less burden...in fact,,,huwaaaAa!! (ibarat aksi kartun tarik2 rambut) hihi

persoalannya, apabila anda ditugaskan untuk menjaga 20 orang kanak-kanak belum mumayyiz, apakah pandangan anda? 

adakah mereka mampu menguruskan diri sendiri? Oh! jwapnnya sudah tentu tidaaaakk!!
adakah mereka mampu menyucikan diri sendiri? istinjak? hoh ini lagi satu masalah besar...kikiki
walaupun mereka memang tidak dinafikan adalah makhluk tuhan yg tercomel lagi supa doopa cute, tapi.....mereka ini perlu dibantu...

cikgu, adam berak.........hoh?!(cemas dan berpeluh)

ottajah, sye nak ngaji dulu boleh?! (senyum nmpak gigi rongak)

ottajah, najwa nanges, mak dia tinggal dia...(jerit2 smbil betulkan tdung yg senget)

tapi, itulah kanak2, berbeza dengan kita...mereka belum memahami erti kehidupan sebenar, 
belum matang untuk menceburkan diri dalam bidang2 nih...kikiki

Tapi, kanak2 chomel inilah yang memberikan banyak ibrah pada cikQ bahawasanya...
menjaga anak kecil banyak benda perlu tahu, 
mendidik anak chumel banyak kena sabar...marah nanti merajuk pula, x marah degil nanti...
mahu jadi pendidik bukanlah kerja mudah, tapi menuntut kesabaran yg cukup besar!
lagi satu, harus tahu membahagikan masa deh....hadoiHh...anak2 chumel nih tdo x tentu...kalau mau tdo relaks la skit..klo xmau tuh yang seksa..main x henti2...yaAllah..sabo jela~

yang menariknya, anak2 kecil ini biasanya mudah mendengar kata....
mungkin ada yang sedikit degil, tp masih boleh dilenturkan...huwaa!! subhanallah! best sgt jdik ckgu..tapi penat jugalah..seawal 6:30 pagi sudah harus berada di taska, kadang2 terus tido kat taska sebab ada baby yang tinggal untuk malam tuh...kalau ibunya nurse, ermm memang baby di sinilah...

lagi satu, pasal putera air mata aka adam haikal
putera nih memang sangat kuat nanges, kanak2 chumel lain x usik dia pun...muahaha
kejap2 nanges, tp x ada air mata plak..hadoiHh..(senyum sorg2 terkenang putera) haha...
at first datang, ingatkan putera nih seorang puteri...rambutnya panjang ala princess...ermmm..
dari sinilah pengajaran yg sangat besar buat penulis, bahawa ibu bapa perlu sangat2 prihatin pada anak2...rambut panjang boleh buat kanak2 demam n basically, nmpak kurang kemas....
busy macam mana pun, anak is da 1st...(ok fine, sbb blum ada anak, so u bleh la ckp mcm tuh)
hoho...anda musti gelabah untuk pkir macam mana untuk membahagikan masa sabagai parent bukan?
relax! sebab Allah tahu bila manusi itu sudah bersedia dan matang untuk menguruskan urusannya...

Allah tidak membebani manusia melebihi kemampuannya (2:286)

mangkor jugak la bila jadik pengasuh (konon) kikiki....ok2...
just 4 experience~ 
hoho, lailan sa'eed!! salam alaik!

with love, 
Qurratua'yun

kanak2 chumel di taska ukht uskab...

"niat ambil uduk dulu" hehe...tlong-menolong untuk ambil wudhuk...tp x habis pun~ haha chumel je...xkering gusi tengok ^^

salam ukhuwah sbelum mula belajar



4 comments:

M said...

haha ekin lepas ni takde hal la jadi mak orang ^^

Qurratua'yun said...

Ohoh~lmbt lagi...muahaha, tggu M dulu la..kikiki ^^

afifah said...

ottajah~ tolong saya nak u'uk!

Qurratua'yun said...

aigOo~ haha, moh2, ottajah temankan ^^ muahhaha ngengade la ayong~ erkk :P