BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, March 21, 2011

Main perang-perang nak?

Assalamua'laikum...

Jom share serba sedikit tentang mukhayyam penulis semalam...
Mukhayyam yang bertemakan peperangan ini sememangnya sangat mencabar..
tapi, alhamdulillah, sangat2 best!! rugi sangat rasanya, sebab tak dapat join dari pagi 
hari sabtu tu sebab jadi volunteer charity karnival...
charity yang diharapkan mampu menggegarkan UNIM..tapi...
kita merancang, Allah tentukan, bukan?
Menjadi volunteer sambil mengeratkan ukhuwah bersama sahabat yg berkenalannya hanya satu bulan, 
tapi, sampai hari ini terasa kosong apabila dia tiada...
mudah2an kita kekal dalam ukhuwah fillah amin...InsyaAllah

Jom sambung cerita...
Mukhayyam tersebut dimulai dengan pembentangan tentang peperangan dalam sejarah Islam.
Penulis yang tidak berkesempatan untuk menyertai pembentangan hanya dapat mendengar sahaja...
Selesai bab pembacaan, tiba pula bab aplikasi...

Permainan yang seolah2 peperangan sebenar...
memang sangat best!! Bahkan banyak iktibarnya...
Berpelurukan belon berisi air, dan ssiapa yang dituju dengan belon lalu pecah di sisinya, 
maka dia dikira syahid!! hehe

Permainan ni bukan untuk seronok2 sahaja ok?
ada pengajarannya, 
bagi penulis, terasanya diri ini sangat lemah iman, dan tidak mampu pun untuk melawan betapa teguhnya iman kanak2 kecil di Palestin yang sanggup menggadai nyawa, sanggupp syahid atas nama Allah...
berbeza dengan  penulis yang bermain pada ketika itu, 
sangat2 takut untuk mendekati pihak lawan, dan juga takut pada syahid!!
terasa sayang pada peluru yang hanya ada 2 sahaja, itupun kerana memegang posisi penyerang..kalau tidak 
satu sahaja lah peluru....
walaupun hanya permainan, tapi ia cukup memberi seribu makna...
Bahawa, sebenarnya masih belum layak untuk diberi title mujahid kalau setakat belon pun takut...
inikan nak dok kat depan kereta kebal tuh....
mau lintang pukang kot lari2...
hehe...gelak2 juga, tapi ambillah pengajaran :)

Aktiviti yang paling best adalah berjungle trekking di 
bukit berdekatan kem kami iaitu Kem Bukit Unggul...
pada mulanya, sangat2 berdebar...bayangkan, 
tika seluruh makhlukNya beristirehat, kami mengganggu mereka...
erKk.. scary~
.mujur Allah membantu...Alhamdulillah :)

Bila difikirkan kembali, Allah sebenarnya sedang mengajar kita, sedang mentarbiyah kita...
Lihatlah betapa Allah mengasihani hamba2 Nya...
Penulis yakin, setelah kita bersedia untuk memikul sesuatu beban tanggungjawab itu, 
Barulah Allah memberikan tugas tersebut...
Kitalah yang akan memilih untuk mendengar tarbiyah itu atau hanya memekakkan telinga...
Tidak mengapa sayang, kita berusaha bersama, berubah bersama-sama...
Biar hati2 kita bersatu di bawah redhaNya...
insyaAllah :)

booth kami di charity carnival :)

lapo2 semalam yang x jumpa nasi..hehe

aiShh~ t'usha kakak lelame smpi x nmpok kamera...muahaha

hai!! kami x mandi lagi~ kih88


Green week event~ uhuk kalah...tp xpe...hihi :)

No comments: